Välkomna till familjen Tappers Trädgård!

En "stenrik" trädgård med asiatiska inslag

Hos oss hittar du en drakpergola, olika stenläggningar och murar, ett tempel, en köksträdgård, en skuggrabatt, en romantisk rabatt, en vintergrön trädgård, ett woodland, en månport, flera drakar, trädgårdskonst och lite annat smått och gott.


Ni som har passerat vår trädgård vet att det är många projekt som inte är riktigt färdiga än. Den tuffa våren har också tagit livskraften från flera av våra buskar och perenner så det kan se lite tomt ut på sina håll, men så är det att ha en trädgård...


För alla er som frågat om konstnären till den gungande kvinnan och den solande kvinnan i vår trädgård vill jag berätta att han heter Rolf Bengtsson och är verksam i Rögle. Han hemsida hittar ni på:

http://www.rolfrogle.se/

och det finns många återförsäljare

 

Historia
Vi köpte vår trädgård på 2035 m2 osedd vintern 2006. När snön började smälta fick vi lite av en chock då mängder av viljestark kirskål vaknade till liv och vi insåg att vitrot och knölklockor sedan länge härskat i rabatterna och att det var få perenner som klarat livshanken.

Trädgårdens Layout 2006

 

Kirskålen frodades

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kirskålen frodas

 

När vi den våren skulle plantera vårt första träd kom nästa överraskning, obefintlig jordmån och sten, sten och åter sten. Våra första trädgårdsredskap blev helt oväntat, två spett. När många otympliga stenar motvilligt låg och solade sig ovan mark och vi insett hur svårt att det var att flytta på stenarna, började vi anlägga vår trädgård med dem.

Problemet var bara vart ska man börja när allt behöver ses över och man har ett hus som måste rustas först… Vi bestämde oss för att släppa in ljus i trädgården och tog ner träd, sly och buskar längs tomtgränsen och planterade en Manchurisk valnöt och en Kaukasisk vingnöt som var vackra att se på.

Sen gav vi oss i kamp med kirskålen och började rensa ur häcken och täcka stora områden med svart presenning. Efter ett par år täckte vi alltsammans med många lager tidningspapper och täckbark och nu går det bra att börja plantera igen. Kampen mot kirskålen fortsätter nu på andra delar av trädgården…

Kampen med kirskålen är vunnen

Kungsängsliljan har hittat hit och vitsipporna breder ut sig 

 

Att skapa konturer och stigar med olika typer av sten och fylla på med matjord och torv efter växternas behov har varit en lyckosam satsning som vi har arbetat vidare med. Stenar i alla dess olika former binder nu samman våra olika rum och rabatter och det har blivit den röda tråden i trädgården. Vi har blivit djärvare och starkare med tiden så stenarna har blivit allt större och fler.

Vi har många gånger pratat om hur vår trädgård hade sett ut om vår första trädgårdsinvestering varit en liten grävmaskin istället för spett.

 

Inspiration
De lite galna asiatiska inslagen i vår trädgård kommer från att vi båda tillfälligt bott och jobbat i Asien och att vi tillsammans rest mycket. Den bästa inspirationsresan vi gjort var till Suzhou i Kina där de klassiska trädgårdarna är UNESCO-märkta och helt fantastiska. Varenda sten och plats har fantasifulla namn och trädgårdarna är till för stillsamt strosande och sittplatser där man kan njuta av tillvaron. Vår favorit blev Nätmästarens trädgård som anlades år 1140 och är den minsta trädgården i Suzhou på bara en halvhektar. Trädgården har alla klassiska element: en sjö, sammanlänkande korridorer, paviljonger med miniatyrgårdar, murar, vackra gallerverk och platser som ramar in en vy. Vi tog säkert 100 kort i var och önskade att vi kunde ta med oss trädgården hem.

Nätmästarens trädgård i Kina

 Vy i Nätmästarens trädgård i Kina

 

I vår trädgård är templet vår höjdpunkt på många sätt. Templet kom på plats 2013 med hjälp av våra starka och tålmodiga grannar och vänner. Tanken är att berget ska symbolisera ett riktigt berg och att man då som i Kina går på trappor hela vägen upp, passerar ett och annat böneträd och minst en Buddha innan man når till toppen.


Templet är äntligen på plats!

Orosmomentet är över, vilken fröjd att få templet på plats!

 

Olika projekt

En rabatt på framsidan intar ny form
Rabatten på framsidan innan första spadtaget

En sorgsen rabatt som väntar på nytt liv

 

Den nya rabatten tar form

Den böljande rabatten är nästan klar

Några veckor senare har den nya rabatten vuxit fram och den kantiga stilen har ersatts mot kantiga stenar i böljande former. Vi har återanvänt en del av stenarna från rabattens framkant till gåstenar på gången som nu delar rabatten. Vi har planterat en fjäderkaragan, en avenbok och en brokbladig kornell för att skapa höjd och torvälskande växter som rododendron, azalea, blåbär, hosta och ormbunke.

 

Trekantsrabatten
Den här rabatten är den som vi har retat oss på mest. Man ville gärna gena så det kändes som att man gick en omväg varje gång man rundade den. Sen var det trångt att komma i och ur bilen när garaget låg så nära (och man var livrädd att bildörren skulle blåsa upp).

Trekantsrabatten före

Så här såg rabatten ut innan vi började gräva ut jorden och ta bort kanten

Det var en riktig lekplats medan projektet varade och alla fick vara med i gropen och gräva och flytta stenar. Vi passade även på att ta bort betongtrappan och ersatte den med en slänt.

Här hjälper även de små i familjen till

Så här såg det ut under projektets gång

 

Vi valde att lägga stor gatsten närmast kanten som det går att köra på och blandade runda och kantiga stenar för att skapa liv. Sen lag vi ner en slipsten och några större stenar som vi planterade en strandvädd och en pipranka vid.  

Trekantsrabatten efter omvandlingen

Så här ser trekantsrabatten ut efter omvandlingen 

  

Månporten och skuggrabatten
På den här sidan av tomten fanns det en förfallen jordkällare och några träd när vi flyttade in. Det kändes väldigt smalt och vi funderade länge innan vi kom på något som kändes bra.

En trist del av trädgården

Så här såg det ut i flera år

 

Vi började med att fälla några träd, ta bort jordkällaren, gräva upp stubbar och spräcka stenar. Sen byggde vi en mur (som inte är klar än), en avskärmare med månport och anlade en skuggrabatt. Nu återstår det att göra klart rummet mellan muren och skärmen och det kommer att bli en något i asiatisk stil...


En nyplanterad skuggrabatt

Skuggrabatten är äntligen på plats

 

Växter hos oss
Avenbok

Azalea
Benved
Blåbär
Blåtry
Brokbladig kornell
Fikon
Fjäderkaragan
Flikbladig brakved
Flikbladig lönn
Hagtorn
Hosta
Hängalm
Jätterams
Katsura
Kaukasisk vingnöt
Klematis
Krypen
Maakia
Magnolia
Manchurisk valnöt
Minikiwi
Näverlönn
Ormhassel
Parasollblad
Purpurapel
Rhododendron
Röd hängbok
Sliden
Tuja
Vildvin
Vintergröna

 

Galleri

Ett gjutet ansikte

Här gömmer sig ett egenhändigt gjutet ansikte bakom klematisen

 

En gökursinspirerad fågelholk

Här fick vi hyresgäster redan samma dag som holken sattes upp för två år sen

 

Min egen "spegelbild"

 Här är mitt egna gjutna ansikte i fågelbadet 

 Stenläggning i trekantsrabatten

 Så här ser stenläggningen ut i trekantsrabatten

 

En uggla som tittar ut över "stenskogen"

Här sitter en uggla och tittar ut över "stenskogen"

Ett ansikte med häftig frisyr

Ett annat ansikte som snart har blommor i sitt hår

Lite porlande vatten

Ett barnvänligt vattenspel

Layout 2014

Så här ser layouten ut nu