KONSTGALLERI I TEGELBYGGNADEN INNE PÅ SKYTTORPS MASKINMUSEUM -

Här finner ni:

Eric Nilsson, Nackakonstnären

 

Samt de lokala konstnärerna

Yvonne, Yvonne, Ulla och Helena samt Cristina.

 

Konsten är inte bara till beskådande utan är även till salu

”En konstnär ska absolut kunna uttrycka olika saker på ett otal sätt”

Eric Nilssons bestämda uppfattning vilket klart avspeglas i hans många konstverk

 

 

Eric Nilsson

1911-1986

 

Akvareller, oljor, teckningar, collage, blandtekniker, glasmålningar och träskulpturer – inget var honom främmande. De flesta –ismer är representerade i hans produktion.

När Eric Nilsson studerade som ung på Konstakademin var det för bl a Pierre Olovsson, Harald Lindberg, Acke Kummin och Isaac Grünewald. Han var även med och bildade Konststudieklubben i Gamla Stan.

Eric Nilsson hade sin första utställning Bollnäs 1944 och där fick lysande recensioner och en strykande åtgång på tavlorna. Han deltog 1952 på Liljevalchs vårsalong och 1953 hade han sin första separata utställning på ”De ungas” i Stockholm.

1953 hade Eric över 400 oljemålningar i sin ateljé vid hemmet i Björknäs och han fortsatte att vara lika aktiv konstnär under hela sitt liv.

Eric Nilsson var med sitt egensinne inte någon publikfriande konstnär, för honom var det viktigare att få uttrycka sig i sin konst. Mycket av det han gjorde blev till en protest. Under det omvälvande 60-talet uttryckte han sina känslor för de pågående händelserna i sin konst, rädslan för atombomben, klassdiktaturen, studentupproren och våldet skildras i hans tavlor från den tiden.

På 70-talet blev Eric Nilssons konstverk ljusare och fyllda med livsglädje. Luftiga och rytmiskt svingande bilder från folkparker och teatrar, tjurfäktningar och baletter är kännetecknande för denna period.

Under hela sin livstid experimenterade Erik med olika tekniker. Färgade glasbitar och la dem i flera lager, färgade plåt och metall, gjorde skulpturer i trä, trämosaiker, skapade nya papperstrukturer genom att bearbeta pappret innan han använde det eller lägga sandpapper eller smärgelduk under pappret för att skapa reliefer. När han 1978 fick en hjärnblödning och tillfälligt blev förlamad i höger arm fortsatte han att måla med vänster.

Eric Nilsson, även känd under namnet ”Nackakonstnären” målade bara på sin fritid,
han var svarvare till yrket fram till sin pension 1976.

 

Kommentar
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)